Családi Bölcsőde

Családi Bölcsőde- csoportszoba

Mi is a családi bölcsőde?

A családi bölcsőde a kisgyermekek napközbeni ellátásának egy rugalmas és alternatív formája, mely szülő helyettesítési funkciót tölt be.

A szülőt a nevelésben primer szereplőnek tartjuk, a családi bölcsődénk pedig együttműködő partner ebben. Ilyen módon támogatjuk a munkavállalásra kényszerülő vagy családi segítség hiányában szenvedő szülőt, illetve a gyermek személyiségfejlődését családon kívüli tevékenységgel biztosítani kívánó felnőttet.


A gyermekekkel az ellátást nyújtó legtöbbször saját háztartásában foglalkozik, a gyermekek fogadására megfelelően kialakított lakrészben, de gyakran előfordul az is, hogy külön csak a gyermekek fogadására kialakított ingatlanon működik a szolgáltatás. A szakhatóságok által is engedélyezett családi bölcsőde hasonlít egy gyermekközpontú sokgyermekes családhoz, ahol a gyermekek biztonságos, otthonos környezetben élnek.

Ez a gyermekellátási forma nemcsak a munka világába visszatérő anyukák megoldási lehetősége csupán, hanem elérhető alternatíva azoknak az édesanyáknak is, akik kettő vagy több kisgyermekkel vannak otthon. Mivel nem szeretnének még visszamenni dolgozni, de megerőltető számukra kettő vagy több pici gyerekkel otthon maradni egyedül.